ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
22.11.2017 / 09:04

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ АДВОКАТИ,

 

Днес се навършват 129 години от приемането на Първия закон за българската адвокатура.

На 22 ноември отбелязваме Деня на българската адвокатура. На тази дата през 1888 г. Петото Народно Събрание е приело първия Закон за адвокатите в България.Автор на закона, както и на българската Конституция, е д-р Константин Стоилов.

Датата се отбелязва като професионален празник с решение на Висшия адвокатски съвет от 26 февруари 2005 година.

Съгласно чл. 134, ал. 1 от КОНСИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ българската адвокатура е свободна, независима и само¬управляваща се. Българската адвокатура е призована да подпомага гражданите и юридическите лица при защита на тех¬ните права и законни интереси.

Съвременното европейско разбиране за същността на адвокатската професия е признато, като задължение „Адвокатът да спазва принципа на върховенст¬вото на закона и да е участник в справедлив процес на правораздаване". Българският Адвокат изпълнява именно тази специална роля.

 

В правова държава и в общество, основано на върховенството на закона, адвокатът има особена роля. Неговите задължения не се изчерпват с изпълнението на дадения му мандат, а произтичат и от традициите на вековната професия. Адвокатът служи както на интересите на правосъдието, така и на законните интереси на тези, чийто права и свободи му е възложено да отстоява и защитава.

 

За да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на основните функции, адвокатът изпълнява непрестанно многообразните си права и етични задължения към: клиента; адвокатската професия като цяло и в частност към всеки колега; съдебната власт и другите власти, пред които адвокатът защитава каузата на своя клиент или го представлява; обществото, за което съществуването на свободата и независимата адвокатска професия, подчинена на собствените си правила, е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото.

 

Уважението към професионалната функция на Адвоката е съществено условие за върховенството на закона и демокрацията в обществото.

 

Да работим заедно за връщане на уважението към работата ни във всичките и проявления и отдаване на полагащото ни се уважение .

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ АДВОКАТИ!!!!

 

АДВОКАТСКИ СЪВЕТ -ЯМБОЛ

 
 

Copyright © 2008-2019 Адвокатска колегия - Ямбол | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев